SPORDA SAĞLIKLI BESLENME
Hiç şüphesiz yapılan sporda
başarıya ulaşmanın temellerinden biri de yeterli ve bilinçli beslenmedir. Bu
konuyla ilgili her yıl American College of Sports Medicine’de tertiplenen
konferansta sunulan birkaç noktaya değinecek olursak;
· Çiğ Havuç Yemek:
Havuçta bulunan beta-carotone
maddesi, koşarken zorlanan adalelerin, buna bağlı hücre hasarlarını bir derece
önlediği gibi yaşlılığa bağlı hastalıklardan da koruyucudur.
Ayrıca laboratuvarlardaki fizyolojik
denemelerle yapılan deneyler sonucu havuçtaki beta-carotone maddesinin
antioxidant hassasının ayrıca kan akışını hızlandırmasıyla performansı
arttırdığı ispat edilmiş. Beta-carotone maddesi bakımından zengin besinler
genellikle portakal rengindeki meyve ve sebzelerde mevcuttur.
Havuç, portakal/mandalina, kayısı(kuru/taze),bal
kabağında bolca beta-carotone maddesi vardır.
· Mercimek, Kuru Fasulye, Buğday Özü(Buğday Ruşeymi):
Koşu sırasında oluşan darbeler
sonucu bütün vücut bundan etkilenir ve bu darbelerle kandaki kırmızı hücrelere
zarar verir. Böylece oksijen taşıyan hemoglobin seviyesi düşer. Sonuç olarak da
adalelere yeterli oksijen gitmemesinden dolayı koşucuda erken yorulma gözlemlenir.
Bunu önlemek içinde kandaki hemoglobin seviyesini yüksek seviyede oluşturacak
demir ve çinko mineralleri ihtiva eden gıdalara önem verilmelidir.
Bunlar sebeple mercimek, kuru
fasulye, buğday özü yemeklerimizden eksik edilmemelidir
1. KARBONHİDRAT, KOŞU ÖNCESİ
Yarış veya yoğun koşu çalışması
öncesi yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve karbonhidratça zengin besinler
tüketilmelidir.
-İdeal olarak; makarna, haşlanmış
patates, köy ekmeği başta gelen gıdalardır.
2. PROTEİN, KOŞU SONRASI
Yoğun spor çalışması sonrası
boşalan enerji depolarını kısa sürede doldurmak gerekir. Eskiden bu tazeleme
karbonhidratla yapılmış olsa da son zamanlardaki fizyolojik deneylerle
karbonhidratlı yiyeceklere proteinli gıdalar da eklenmesi gerektiği ispat
edilmiştir.
Bisikletçiler üzerinde yapılan
deneyle bitkin düşünceye kadar çalıştırılan sporcuların bir kısmına
makarna/ekmek yedirilirken diğer kısmına ise makarna/ekmek yanında tavuk eti de
yedirilmiş ve 5 saat sonra adalelerine yapılan tahliller sonucu ilaveten tavuk eti
alanların dinlenme sırasında adalelerinin çok daha iyi duruma geldiği
gözlemlenmiş.
Sonuç olarak ağır spor
çalışmalarından sonra kısa sürede karbonhidratlı yiyeceklerin yanında tavuk,
et, balık, yoğurt yememiz tavsiye ediliyor. Balık olarak da besleyicilik ve
ekonomik olarak tercihen alabalık ve sardalye tavsiye edilmektedir.
3. ANTİOKSİDANTLAR
Yoğun enerji üretimi sırasında
bir kısım oksijen yakılamamakta ve bu yanmayan oksijen artıkları ‘’Free
Radicals’’ oluşturmaktadır. Bu serbest radikaller adeta serseri mayın gibi
vücudun her yanına saldırıyor ve çeşitli yapısal hücrelere zarar vermektedir.
Antioksidantlar ise bu serbest
radikallerin yıkıcı faaliyetlerini önlemektedir. Bu nedenle aktioksidant içeren;
elma, portakal, şeftali, kayısı, yeşil renkli ıspanak, ebegümeci, karnabahar,
lahana, radika, brokoli, kereviz, domates, havuç, bal kabağı gibi besinler
tüketilmelidir.
4. SPORTİF İÇEÇEKLER, SOĞUK HAVALARDA
Soğuk havalarda antrenman
sırasında soğuk algınlığından korunmak için kandaki glikoz miktarı korunmalıdır.
Glikoz miktarının azalması halinde stres hormonları aşırı salgı yapması sonucu
vücudun koruma sistemi etkilenir. Sonuç olarak soğuk algınlığı virüsü vücuda
girdiği zaman kolaylıkla etkisini sürdürüp hastalığı başlatır.
Bu sebeple antrenman sırasında
tavsiye edilen bir litre suya beş çorba kaşığı şeker bir çay kaşığı tuz ilave
edilerek içilmelidir.
Bunun yanında uykusuzluk ve aşırı
yorgunluktan da kaçınılmalıdır. Yine bunlar da vücudun koruma sistemini olumsuz
etkilemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder