Bu gün ilk mayalı ekmeğimi yapıp sosyal medya da paylaşımım sonrasında,eksikleri gözlemleyip farklı bir pişirme yöntemiyle kendi ekmek yapımını bize sunan Harun Ayvalı abinin tarifini sizlere sunacağım;
Ekşi Mayalı Ekmek Hazırlanışı :
A.MALZEMELER
250gr Ekşi Maya + 875gr Un + 575gr Su
- EKŞİMAYA (300gr)
- 250gr yapılacak ekmekte kullanılacak.
- 50gr bizimdevamlı beslenecek mayamız ( 125gr un+ 125gr su )
- UN (875gr)
- 750gr Beyaz Un
- 50gr Çavdar Unu
- 75gr Tam Buğday Unu
- SU (575gr)
- 500gr ilk mayalama da kullanılacak.
- 75gr ilkmayalama sonrasında +20gr Tuz ilave edilerek hamura karıştırılacak.
İlk aşamada 250gr maya+875gr un+500 gr su karıştırarak yoğrulur. Bu aşamada 500 gr su içerisine 250 gr maya akıtılaraksuda çözündükten sonra hamurun içine ilave edilir ve yoğrulma işlemi başlanır.
30 dk sonra geri kalan 75gr su+20gr tuz karışımı hamura ilave edilerek yoğrulma devam edilir bu aşamada ;
- Hamurun içerisine 1 kaşık pekmez ya da 2 tatlı kaşığı bal katılır.(Mayayı çalıştırmak için)
- Hamurun içerisine az miktarda yulaf kepeği, keten tohumu, ay çekirdeği içi, kabak çekirdeği içi, yağsız domates kurusu eklenebilir.
C.FIRINLAMA
Fırınlama işlemi döküm tencere de yapılacak. Bu işlemi 3 aşamada şu şekilde gerçekleştireceğiz;
- Döküm tencerenin kapağı kapalı 30 dk 250 derece fırın ve tencere ön ısıtılacak,
- Tencere içine hamur konularak 30 dk 230 derece hamurumuz pişirilecek,
- Tencerenin kapağı açık şekilde 25 dk 210 derece ekmek pişirilmeye devam edilecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder