2 Kasım 2017 Perşembe

FERMENTE İŞLER 2

01.11.2017

EKŞİ MAYADAN EKMEK YAPIMI

8.Günün sonunda maya kavanozun ağzına kadar kabarmaya başlamıştı. Ekmek yapımına hazır olduğuna karar kıldık.(Ek olarak; mayamız hala su yüzeyinde yüzer bir halde değildi) Ekmek yapım aşaması maya hazırlama gibi ayrı bir düzen ve sabır isteyen bir çalışma. Öncelikli olarak maya+su ve un tuz karışımı hazırlıyoruz;
  • 1 1/2 su bardağı maya + 1 1/2 su bardağı oda sıcaklığında ılık içme suyu,
  • 5 bardak buğday unu + 2 tatlı kaşığı tuz 
Maya ve su bir kap içerisinde tamamen karıştırıldı. Ayrı bir kapta  tuzla ve elenmiş buğday unu güzelce karıldı. Bu unun orta kısmı açılarak sulandırılan maya döküldü. daha sonra unlar yanlardan sulandırılan mayaya karılarak bir süre sonra ellerimizle hamuru yoğurma işlemine geçildi.  Bu aşamada elimizin altında bir kap içerisinde bir miktar su bulunması hamur yoğurma işlemini kolaylaştırıyor.
Hamur elimize yapışmayacak oyun hamuru kıvamına gelinceye kadar ara verilmeksizin yoğruldu. 20-25 dakika süren hamur yoğurma işleminden sonra hamurumuzu bir kabın içerisine yerleştirdi. Kabın içine öncelikle bir bez serdi ve bezin üzerine bir miktar un serpildi. Hamuru bu şekilde bezin üzerine koyup üzerine yine bir miktar un serpilerek bez kapatıldı.Kabın üzerine mayalanmayı hızlı ve güzel bir hale getirmek için sıcak tutacak bir örtü ile örtüldü. Sıcak bir oda ya mayalanmaya bırakıldı.

Yaklaşık 7-8 saat sonra mayalanmaya bırakılan hamur 20 dk önceden 280 derecede ısıtılan fırına fırın tepsisi ile sürüldü. Tepsiye alınan hamur üzerine bıçak yardımıyla belirgin derinlikte kesikler açıldı. Tepsinin altına da yine bir miktar un serpilerek yapışmasına önlem alındı. Yine yaklaşık 45-50 dk 250 derecede pişmesi için fırında kaldı.

Pişme sırasında ekmek gözle kontrol edilerek pişirme süresini takip edebilirsiniz.Daha sonra tepsi fırından alınıp ekmek bir bezle örtülüp içini çekmesi bekleniyor.
İlk deneyimlediğim ekmekle ilgili doğal olarak bir sürü sorunla karşılaştım bunları sıralayacak olursak ;


  1. Mayalama sırasında mayanın hamuru pek kabartmadığı açık bir şekilde belliydi.
  2. Ekmeğin dış kabuğu oldukça sert bir hale gelmişti.
  3. Ekmeğin içinde az kabarcıklar vardı ve az bir hamurumsu görünümündeydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder